Promotieavond en start PIM-klas

Op maandagavond 24 juni 2024 organiseert Soli Deo Gloria een promotieavond in De Heerd. De avond begint om 19:00 uur in de theaterzaal van De Heerd.

Lijkt het uw zoon of dochter leuk om samen met nog meer jonge muzikanten muziek te maken? Ontdek dan tijdens deze avond welk instrument bij uw kind past. Vanaf volgend jaar start Soli Deo Gloria met wat nieuws, namelijk de PIM-klas. PIM staat voor Plezier In Muziek. Het belangrijkste doel is om kinderen te laten ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken. Spelenderwijs leren de jonge muzikanten noten lezen, ritmes en het bespelen van een instrument.

Tijdens de cursus gaan ze zingen, klapspelletjes doen, spelen op kleine slagwerkinstrumenten, een blokfluit spelen en muziekgerelateerde opdrachten maken. Kinderen kunnen ook gelijk starten met muzieklessen. De muzieklessen worden gegeven door de docenten van het Cultuurplein. Er kan gekozen worden uit de volgende fanfare-instrumenten: cornet, bugel, trompet, saxofoon, hoorn, trombone, bariton of slagwerk. Als uw zoon of dochter een poosje muziekles heeft gehad, mag hij of zij naar het opleidingsorkest. Bij het opleidingsorkest spelen nog meer jonge muzikanten. Het opleidingsorkest staat onder leiding van Niels Lammers. Bij het opleidingsorkest leren de kinderen hoe het is om in een fanfareorkest te spelen en treden ze een paar keer per jaar op, zoals tijdens een voorjaarsconcert. Zij zullen ook aanwezig zijn op 24 juni.

Mocht u niet aanwezig kunnen zijn op 24 juni, dan kunt u ook contact opnemen door middel van het sturen van een e-mail naar info@sdgheerde.nl. Bent u al wat ouder en wilt u uw muzikale hobby weer oppakken? Kom dan ook zeker even langs!

Jubileumconcert Soli Deo Gloria 90-jaar

Op zaterdagavond 23 maart geeft christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria weer het jaarlijkse voorjaarsconcert. Dit jaar is dat niet zomaar een voorjaarsconcert, maar een jubileumconcert.
Op 15 januari bestond Soli Deo Gloria 90 jaar. Al maanden wordt er door alle leden hard gewerkt om een prachtig concert te geven.
 
De blokfluitgroep geeft voor het eerst een concert in de theaterzaal van De Heerd in Heerde. Ook de jeugdleden van het opleidingsorkest hebben goed geoefend. Aan het begin en het einde van de avond zal het A-orkest u muzikaal verrassen.
Het kan maar zo zijn dat u een muziekstuk hoort dat al eerder is gespeeld, want tijdens de avond worden de favoriete werken van de afgelopen 90 jaar gespeeld. Daarnaast is de aankleding ook weer tot in de finesses geregeld.
 
Kortom: een avond die u niet wilt missen. Het jubileumconcert start om 19:30 uur. Er is dit jaar geen pauze en het concert zal ook iets korter duren dan u gewend bent, maar in plaats daarvan is er na afloop een feestavond.
De toegang voor volwassenen bedraagt 5 euro en jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.
 
Onze trouwe donateurs, Supporters en Sponsoren hebben gratis toegang.

Mare geslaagd voor A-diploma

Onlangs is Mare Huisman geslaagd voor haar A-diploma. Ze speelt cornet bij het opleidingsorkest van Soli Deo Gloria en heeft les van Marcel van der Wulp. Binnenkort zal ze, samen met de andere jeugdleden, van zich laten horen tijdens het 90-jarig jubileumconcert van Soli Deo Gloria op 23 maart.

90 jaar Soli Deo Gloria!

Op maandag 15 januari 1934 werd in Heerde de Christelijke Muziekvereniging ‘Soli Deo Gloria’ opgericht. De vergadering werd gehouden door P.J. Nicolai , A. Smits, G. van Olst Gzn., J. Tabak, H.J. van Apeldoorn, L. Beekhuis, A. Brasjen en J. Dop in de Gereformeerde Kerk.

De heer Tabak benoemde dat er tijdens de vergadering van 29 december 1933 besloten was om voor een bezetting van 17 personen een prijsopgave te vragen bij de ‘Nationale Fabriek van Muziekinstrumenten’ en bij ‘Konefa’ in Tilburg. De offerte van ‘Konefa’ bleek het voordeligst. Voor een totaalbedrag van fl. 420,00, excl. provisie werden 2 Cornets, 6 Bugels, 2 Alto’s, 2 Baritons, 2 Tuba’s, 1 Helicon, 1 Grote Trom, 1 Kleine Trom, stoelen en riemen voor de grote en de kleine trom 16 studieboekjes en 17 opvouwbare gebronsde lessenaars aangeschaft.

De heer Van Doornum uit Epe bood zich aan als tijdelijke dirigent tegen een honorarium van fl. 2,00 vrij geld per avond. Zijn aanbod werd aanvaard. De 40 cent reiskosten kreeg hij niet vergoed, omdat de kas dat niet toeliet.

Tijdens de oprichtingsvergadering werd ook een naam gekozen. Na overleg over de naam werd artikel 1 als volgt overgenomen: ‘Er bestaat te Heerde een Christelijke Muziekvereniging ‘Soli Deo Gloria’ genaamd, die gegrond op Gods Woord, zich ten doel stelt de muziek als gave Gods te oefenen en daarmee Gods Naam te verheerlijken’.

Aangezien er 21 personen zich als lid hadden aangemeld en er maar 17 instrumenten beschikbaar waren, werd het besluit genomen om ‘Konefa’ te verzoeken om nog voor de eerste repetitie 4 instrumenten na te leveren.

15 januari 2024

Inmiddels zijn we vandaag 90 jaar verder en in de afgelopen maanden is de jubileumcommissie erg druk geweest met de voorbereidingen voor het jubileumjaar.

Vanavond houden een halve repetitie en hierna hebben we een gezellige avond met hapjes en drankjes in De Heerd. Dit is ook de eerste avond dat oud-leden meedoen. Kent u nog iemand die misschien mee wil doen? Mail dat dan zo spoedig mogelijk naar jubileum@sdgheerde.nl. Dan zorgen we voor een instrument en bladmuziek. Deelnemen vanaf na de zomer mag ook!

Uitje jeugdleden

De jeugdleden gaan op zaterdagmiddag 27 januari samen bowlen en patat eten. We hebben een grote groep jeugdleden en zij hebben er veel zin in!

23 maart – Soli viert feest!

Op zaterdagavond 23 maart is ons jubileumvoorjaarsconcert. Dit jaar zal de avond anders zijn dan ons gebruikelijke voorjaarsconcert. We hebben geen pauze tijdens het concert en het muzikale programma is korter dan andere jaren. Alle geledingen zullen zich presenteren en hierna volgt er een gezellige feestavond in De Heerd.

22 juni – Borkumfestival

Het plan is dat we op 22 juni afreizen naar het Duitse eiland Borkum. Hier wordt voor de zevende keer het Borkumfestival georganiseerd

23 november – jubileum-najaarsconcert

Op zaterdag 23 november wordt ons jubileum-najaarsconcert gehouden in De Heerd samen met Raoul Steffani. Daarnaast zal ook de malletband op deze avond van zich laten horen. We zijn erg blij dat er zoveel oud-malletbandleden zich hebben aangemeld om nog één keer van zich te laten horen.

Soli-magazine

In de afgelopen 90 jaar hebben we heel veel dingen meegemaakt. Deze verhalen willen we bundelen tot een Soli-magazine. Heeft u oude foto’s? Leuk! Stuur dat dan naar communicatie@sdgheerde.nl. Als u oude foto’s instuurt, vermeld dan zo nauwkeurig mogelijk de informatie (datum en jaartal, locatie, personen die op de foto staan).

Grote plannen! We zien uit naar een mooi jubileumjaar!

Er zit meer “muziek” in uw tuin! www.compostactieheerde.nl

Het voorjaar nadert en ook dit jaar houdt Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Heerde weer de compost- en potgrondactie. De opbrengst is bestemd voor de jeugdopleiding en nieuwe instrumenten. Ieder jaar is er hetzelfde duidelijke assortiment:

  • Potgrond, zak van 45 liter voor € 6,00 per stuk.
  • Tuinturf, zak van 40 liter voor € 7,00 per stuk.
  • Vivimus Humplus, zak van 40 liter voor € 10,00 per stuk
  • Koemest Kruimel, zak van 10 kg voor € 11,00 per stuk.

De formulieren die zijn langsgebracht worden niet bij u opgehaald, maar u kunt tot 1 maart uw bestelling online of telefonisch doorgeven. Online kunt u uw bestelling doorgeven op https://www.compostactieheerde.nl.

Als het niet mogelijk is om online te bestellen, kunt u telefonisch contact opnemen met René (06-53 57 98 29) of Evert (0578 69 3615). Alle bestellingen worden op zaterdag 9 maart gratis bij u thuisbezorgd in Heerde en Wapenveld. Met een bestelling investeert u in uw tuin én steunt u de vereniging!

Nieuwe trombones voor Soli Deo Gloria

Het instrumentarium van onze vereniging is weer verbeterd dankzij bijdragen van het Cultuurfonds Gelderland, het Feteris Oosterbaanfonds en de Supportersvereniging.

Drie trombonisten van het A-orkest hebben een nieuw instrument mogen ontvangen. Door de aanschaf van nieuwe instrumenten kan het orkest nog meer groeien en dat komt goed van pas tijdens het jubileumjaar. Soli Deo Gloria is dankbaar voor de bijdrage en hoopt dit jubileumjaar weer mooie muzikale doelen te behalen. Voor de aankoop van de instrumenten heeft het Cultuurfonds Gelderland een bijdrage van 6.500 euro beschikbaar gesteld en het Feteris Oosterbaanfonds een bijdrage van 2.000 euro. Ook de Supportersvereniging heeft een bedrag van 3.000 euro bijgedragen voor deze nieuwe instrumenten.

Jan van der Maten heeft een bos bloemen ontvangen van de vereniging want hij heeft meer dan 50 jaar zorg gedragen voor het instrumentarium. Hij heeft de zorg voor de instrumenten nu over gedragen aan René van Norel.

Geslaagd voor A-examen

Op zaterdag 16 december zijn Isa Rosman en Mirthe Blok geslaagd voor hun A-diploma. Ze spelen allebei cornet bij het opleidingsorkest van Soli Deo Gloria en hebben les van Marcel van der Wulp. Inmiddels hebben ze allebei de overstap gemaakt naar bugel.

May be an image of 2 people and text that says "diploma 1 THE diploma"

Geslaagd D-examenconcert bugel

Afgelopen vrijdag 1 december was het zover. Mariëlle Mijnheer heeft haar D-examen afgelegd op de bugel. Het examenconcert vond plaats in de Ontmoetingskerk in Heerde en werd beluisterd door een groot aantal enthousiaste bezoekers. Ze speelde een aantal stukken samen met fanfareorkest Soli Deo Gloria Heerde o.l.v. dirigent Marten van der Wal en een duet voor twee bugels samen met haar docente Joanne van Loo, op de vleugel begeleid door Jaap Zwart.
Het was voor Mariëlle een spannende, maar ook heel bijzondere avond. D-examen is het hoogste examen op amateurniveau en dat vraagt om een intensieve voorbereiding. Nadat de jury zich had teruggetrokken voor overleg, begon het wachten op de uitslag. Het resultaat mocht er zijn, want ze is fantastisch geslaagd en beloond met een 8,5 waarbij de prachtige toon en de muzikale agogische kwaliteiten speciaal werden benoemd. Het orkest van Soli Deo Gloria is supertrots op haar bugeliste!

D-examenconcert bugel

Op vrijdag 1 december is er een heel bijzonder concert. Tijdens dit concert is Mariëlle Mijnheer, bugeliste van Soli Deo Gloria Heerde, solist. Zij doet dan D-examen en dat gaat gepaard met het geven van een concert voor publiek. Ze speelt een paar werken voor twee bugels met pianobegeleiding, maar ook een paar werken samen met het voltallige A-orkest. Het behalen van dit D-examen is een prestatie van formaat! Kom, hoor, leer en zie! Het concert wordt gehouden in de Ontmoetingskerk aan de Kanaalstraat 21 in Heerde en begint om 20:00 uur. De toegang is GRATIS.

Gezocht!

Gezocht! Oud-leden, oude foto’s en verhalen en favoriete muziekstukken! Helpt u mee?

Het duurt nog even maar op 15 januari 2024 is het 90 jaar geleden dat christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Heerde is opgericht. De jubileumcommissie is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen. Het jubileumjaar zal op maandagavond 15 januari zelf feestelijk worden gestart. Op zaterdagavond 23 maart 2024 staat het jubileumvoorjaarsconcert gepland met als thema Soli viert feest! In juni gaat het A-orkest naar het Duitse eiland Borkum waar zij zal deelnemen aan een muziekfestival. Het jubileumjaar wordt feestelijk afgesloten met een groots concert op zaterdagavond 23 november 2024. Meer informatie over de festiviteiten volgt later.
Soli Deo Gloria is voor dit jubileumjaar op zoek naar oud-leden. Vanaf januari mogen oud-leden namelijk in heel 2024 gratis meespelen. Heeft u vroeger bij Soli Deo Gloria gespeeld en wilt u graag mee doen? Dan bent u van harte welkom. Ook als u maar één van de concerten kunnen meedoen, bent u van harte welkom. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@sdgheerde.nl.
Tijdens het jubileumvoorjaarsconcert zal het A-orkest de mooiste stukken spelen die in het verleden gespeeld zijn door Soli Deo Gloria. Daarom willen we u als gemeente van Heerde ook graag mee laten denken. Stuur uw favoriete muziekstuk in naar communicatie@sdgheerde.nl. Uiteindelijk worden de meeste favoriete stukken gekozen en deze stukken zullen gespeeld worden tijdens het jubileumvoorjaarsconcert.
In de afgelopen 90 jaar zijn er heel veel dingen gebeurd. Deze 90 jaren zullen gebundeld worden tot een Solimagazine met verhalen en foto’s van Soli Deo Gloria. Heeft u een foto of een verhaal dat zeker niet mag missen in het Solimagazine? Stuur dat dan naar communicatie@sdgheerde.nl. Als u oude foto’s instuurt, vermeld dan zo nauwkeurig mogelijk de informatie (datum en jaartal, locatie, personen die op de foto staan).

nieuws