Biografie Marten van der Wal

Mijn muzikale loopbaan ben ik begonnen in het Friese dorpje Wons, waar ik geboren ben. Ik werd er lid van de plaatselijke vereniging en begon op mijn 10e met muzieklessen bij de muziekschool in Bolsward. Eerst op cornet, maar al snel maakte ik de overstap naar de bugel. Mijn docenten waren in het begin Sjerp Wijbenga en later Jouke Hoekstra. Ik had veel plezier in de muziekles en probeerde de muziek die ik ergens hoorde te spelen op mijn bugel. Zo ontwikkelde ik mij snel en al op jonge leeftijd speelde ik bugel in verschillende regionale orkesten, waaronder de Wonseradeelkapel, het Friesch Koper Orkest en de AGO-Brassband.

Na mijn middelbare school wilde ik naar het conservatorium. Omdat je daar niet met een bugel terecht kon, ben ik overgestapt naar de trompet. Op dit instrument ben ik gedurende een groot aantal jaren actief geweest, als solo trompettist in het Frysk Fanfare Orkest en ook als lead trompettist bij de Bigband Friesland.

In 1983 ging ik studeren aan de toenmalige Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden, met als hoofdvakken Trompet en Hafabra-directie. Mijn docenten waren voor trompet Jan Holtrop en voor Hafabra-directie Dirk Annema en Gerrit Fokkema. In 1989 behaalde ik mijn Docerend Musicus diploma Trompet en het jaar erna, in 1990, mijn praktijkdiploma Hafabra-directie. Van 1990 tot 1992 studeerde ik aan het Hilversums Conservatorium voor mijn Einddiploma Hafabra-directie. Daar behaalde ik mijn diploma bij Gerrit Fokkema.

Ik ben dirigent geweest bij verschillende orkesten in de HaFaBra-wereld. Op dit moment ben ik dirigent van het A-orkest van Muziekvereniging ´Excelsior´ uit Westenholte. Als muzikant en dirigent heb ik veel mooie momenten meegemaakt. Het gaat te ver om ze hier allemaal te noemen en daarom noem ik er een aantal die me altijd zullen bijblijven. Vaak waren het momenten waarbij alles op zijn plek viel en waarbij er in ieder geval met veel emotie gespeeld werd. De uitvoering van ´Ritual´ van Hardy Mertens met het FFO tijdens het WMC 1989. Mijn eerste WMC als dirigent met TML uit Lelystad in 1993. De musical ´Poche en Blaze´ met Wilhemina Easterein in 1998. Het project ´Fjoer en Wetter´ van Rob Goorhuis in 2004 in het kader van de 1250ste sterfdag van Bonifatius met Oranje Dokkum. ´Sinfonietta´ van Rob Goorhuis met Excelsior Westenholte in 2005 te Winterswijk. Het concert van Excelsior Westenholte met Gé Reinders in januari 2009 in de Spiegel in Zwolle. De uitvoering van het werk ´Grijsoord´ met Concordia Oldebroek tijdens het festival in Elburg in juni 2010.

Natuurlijk hoop ik nog veel van zulke momenten mee te maken!

dirigent